Vilket material passar bäst för underkläder?

27 Nov 2020 12:25
Annica Svensson

När man väljer vilken bh man vill ha handlar valet ofta om stödet samt hur den känns och ser ut på. Ofta glömmer man vilket material den är tillverkad i men material påverkar både komfort, stöd och hur länge bh:n håller. Här är vår textilguide för underkläder.


Materialvalen för underkläder är idag nästan oändliga. Här går vi genom för och nackdelar med de vanligaste materialen man använder för underkläder samt varför man använder materialen var för sig eller blandar dem.


"Alla textilfiber har olika egenskaper med för och nackdelar."

En bh består av många olika delar och flera olika material som i kombination formar, ger stöd samtidigt som den ska vara skön att bära.


Textilfiber indelas i två grupper, naturfiber och konstfiber. Naturfiber indelas i sin tur i växtfiber (bomull, lin, hampa) och djurfiber (ull, silke). Inom konstfiber finns två undergrupper, regenatfiber med naturligt ursprung (exempelvis viskos, bambu, modal) samt syntetfiber med konstgjorda organiska polymer som bas, oftast från olja. Exempel på syntetfiber är polyester, elastan och polyamid.


Alla textilfiber har olika egenskaper med för och nackdelar. Det finns ingen textilfiber som är bäst för alla typer av underkläder. En och samma bh består av flera olika typer av material eftersom bh:ns olika delar har olika funktioner och därför kräver olika egenskaper från materialet.


Underkläder av bomull och andra naturfiber


Naturfiber har ett naturligt ursprung och delas in i två huvudgrupper, växtfiber som bomull, lin och hampa samt fiber från djurriket som ull och silke. Naturfiber behöver inte omvandlas eller brytas ner utan kan direkt spinnas till ett garn som sedan kan vävas eller stickas till ett tyg. Den naturfibern som lämpar sig bäst och därför också är vanligast förekommande i underkläder är bomull. Lin passar inte särskilt till underkläder eftersom det krymper och inte är elastiskt. Underkläder av silkesfiber, eller siden som det färdiga materialet kallas, är vackra och sköna att bära men materialet är svårskött och plaggen blir dyra och ömtåliga.


Ull används i många typer av plagg men bland kroppsnära plagg är det vanligast i underställ för sportaktiviteter eftersom ull värmer och kan absorbera fukt upp till 30% av sin vikt utan att materialet upplevs blött. I vanliga underkläder som exempelvis en bh är dock inte ull alls vanligt eftersom det inte är särskilt lättskött och måste tvättas i låga temperaturer.

Underkläder i bomull är perfekt som vardagsplagg då de är slittåliga och lättskötta. På bilden syns Lovely Lace bh och trosa


Av alla naturfiber är bomull mest optimalt för underkläder. Bomull är slitstarkt, lättskött, lätt att färga, har lång livstid och tål många tvättar. Bomullsfibern blir faktiskt starkare i vått tillstånd än i torrt. Det drar inte åt sig dofter på samma sätt som syntettyger (tänk hur vissa plagg kan dra åt sig dofter när de hängt oanvända i garderoben under längre tid). Bomull är skönt att bära och passar utmärkt för känslig hud och blir därför ett naturligt val att använda för kroppsnära plagg som trosor, linnen, bh, bodys och sovplagg.

Broderie Anglaise bh består av 83% bomull om man räknar ihop alla plaggets delar. Bomullsmaterialet i kupan är 100% bomull.


Bomullens största fördel är att den, precis som alla naturfibrer, andas bra vilket gör att det är ett utmärkt material att bära under varma dagar. Den största nackdelen med bomull är att den kräver mycket vatten att odla. Bomull drar åt sig fukt och kommer hålla sig torrt så länge fukten avdunstar snabbare än den sugs upp av tyget. Det är därför inte det bästa materialet om man sportar eller svettas mycket, använd då hellre en bh tillverkad i funktionsmaterial av syntet. Ha även i åtanke att trosor i bomull låter endast kroppen andas om byxorna också är tillverkade i material som andas. Jämfört med syntetfiber är bomull inte lika elastiskt, vilket gör att de delar av bh:n som kräver elasticitet, exempelvis ryggdelen, behöver ha en andel syntetfiber i sig.

När vi fodrar bomulls bh använder vi alltid foder av bomull, som exempelvis på bh:n STAR.


Tips! Om du letar efter en bh i bomull köp en ovadderad bh, eftersom vadderingen i understa kuplagret är i syntet och därför kan bli väldigt varmt. Vadderingar andas väldigt sällan, såvida de inte är ett special-funktionsmaterial som exempelvis spacer. Är kupan fodrad, kolla så att fodret inte är syntet utan också är i bomullsmaterial. Har du två bomullsmaterial, yttertyg och foder, kommer kupan att andas. Om vi fodrar våra bomulls bh använder vi alltid bomullsfoder med tanke på just detta.


Underkläder av syntetfiber


Syntetfiber tillverkas via en kemisk process utifrån olja som råvara. Det finns många olika typer av syntettyger med ännu fler användningsområden. Det vanligaste för underkläder är polyester, polyamid och elastan.

Polyester är den allra vanligaste syntetfibern. Den är värme- och färgbeständig, torkar snabbt, skrynklar inte och krymper mindre än exempelvis bomullsfibern. Polyester är också är mer elastisk än bomull. Den är slittålig och är vanlig att använda i funktionstyger och sport bh eftersom den inte binder fukt. Polyesterfiber transporterar fukten från kroppen men fukten fastnar inte i materialet utan avdunstar. Resultatet blir att tyget känns torrt.

Sport bh:ar tillverkade i funktionstyger av syntetfiber som inte binder fukt. På bilden syns Exhale sport bh i 69% polyamid, 18% elastan, 13% polyester


När man färgar polyester så behåller polyesterfibern färgen bättre än exempelvis bomull som kan blekas efter tvätt. Polyester kan lätt noppas, därför är det bra att det blandas med andra fibrer. Det är stor skillnad i kvalité bland olika polyestertyger. Polyester är mångsidigt och kan användas för ett stort antal olika utföranden som satin, charmeuse, chiffong etc.


Ett annat syntetfiber som är populärt och omtyckt att använda i underkläder är polyamid. Denna fiber är den starkaste av alla råa textilfibrer, även i blött tillstånd, och är mycket mer elastisk än naturfiber. Den är lättskött, skrynklar sällan och noppar inte till skillnad mot polyester och bomull. Den känns mjuk och len mot huden, den andas och har bra resistens mot fukt och hudfett. Den har bättre motstånd mot fukt än polyester men torkar långsammare.

Blandningen polyamid-elastan är mycket omtyckt i underkläder för sin mjuka och elastiska känsla. Här syns Cool sensatiom trosa i kompositionen 81% polyamid, 19% elastan.


För kunna utnyttja de bästa egenskaperna hos respektive fiber är det vanligt att kombinera både polyester- och polyamidfibrer tillsammans. Då får man ett väldigt starkt tyg med många fördelar.

Serien Summer bygel bh och trosa i charmeuse-tyg och guipure spets av polyamid-polyester-elastan mix. Polyester och polyamid är färgbeständiga och bleks inte i tvätten.


Elastan är en polymerfiber som används som en liten andel i tyger när man behöver elasticitet som är bestående och som inte töjs ut genom att tappa formen. Detta gör att det är populärt att blanda in en liten andel elastan i tyger som är menade att sitta tajt på kroppen men ända vara bekväma, exempelvis en bh rygg.

Det rombmönstrade tyget i Diamond trosa och bh är en bomull-lycrablandning i toppkvalité med skön elastisk passform. Underkupan är i 100% bomull. Slår man ihop alla bh:ns delar består den av 34% polyamid, 30% bomull, 20% polyester, 16% elastan.


I USA är elastan känt som spandex men i Europa används namnet elastan. Lycra och Dorlastan är registrerat varumärke för elastanfiber. Lycra kan töjas upp till 6 gånger sin längd och återgå till sin ursprungliga längd utan att tappa sin elasticitet.


Underkläder av regenatfiber


Regenatfiber som precis som syntetfiber är en konstfiber, har ett naturligt ursprung och utvinns genom en kemisk process från cellulosa från träd. Tillverkningen sker i ett slutet system som gör att det mesta av kemikalierna kan återvinnas men processen att omvandla cellulosan till textilfiber är väldigt resurskrävande. Råvaran riskeras också att utvinnas från icke hållbart skogsbruk och kan bidra till skogsskövling. Den äldsta regenatfibern är rayon som numera oftast kallas för viskos. Tidigare kallades det för konstsilke eller nitratsilke. Viskos är mycket mjukt och skönt att bära men är resurskrävande. Utav cellulosamassan från bokträd tillverkar man Modal. Detta material är mjukt samtidigt som det är stabilt, starkt och håller formen. Det krymper heller inte i tvätten. Underkläder i modal är väldigt ovanligt även om modal är en fiber som väl lämpar sig för exempelvis trosor, prislappen är dock ganska hög jämfört med exempelvis bomull och polyester. En regenatfiber som däremot vunnit i popularitet den senaste åren är Bambu. Tyger i bambu är mjuka och andas men har en tendens att tappa formen efter ett tag och är därför inte optimalt för plagg som behöver sitta tajt mot kroppen. Det är däremot utmärkt för exempelvis sovplagg och linnen.


Som en del i hållbarhetsutveckling finns det idag ekocertifieringar och varumärken som garanterar att regenatfibern utvinns från hållbart skogsbruk. Ett exempelvis på detta är Tencel som är ett varumärke för regenatfibern Lyocell och som utvinns från hållbart skogsbruk och är fullt spårbart genom hela tillverkningsprocessen. Nackdelen är att Tencel är dyrt och därför är också efterfrågan mindre.


Varför blandar man material?


Det finns många fördelar med att blanda olika textilfiber i ett material. När man blandar in polyesterfiber tillsammans med exempelvis bomull får det färdiga tyget bättre elasticitet, håller formen och färgen bättre samt krymper mindre än tyg som är 100% bomull. Likaså noppar det mindre än ren polyester. En bh behöver vara väldigt elastisk i ryggbandet och får inte bli uttöjt och tappa formen. Därför tillsätts elastan i de flesta material som ska användas i ryggen.

Ryggband på en bomulls bh innehåller alltid elastan för att kunna behålla sin elasticitet. På bilden syns Lovely Lace totalt i 61% bomull.


En bh består av omkring 35 olika delar, från kupor, foder och vadderingar till axelband, resår, framstycke, vingar och rygg. En bomulls bh innehåller därför sällan 100% bomull eftersom resår, axelband och rygg inte görs i ren bomull även om kupmaterialet består av 100% bomull. Materialkompositionen som står på tvättrådsetiketten är alltid plaggets genomsnitt när man räknat ihop alla andelar av olika fibrer.

Polyamid/elastan är en mycket omtyckt och bra kvalité för underkläder som inte är i bomull. Flera tyger som är tillverkade av syntetfiber som exempelvis Satin eller Charmeuse ger en lyxig känsla och utseende med sin glansiga och fina lyster. På bilden ovan syns SUMMER trosa i polyamid-elastan mix. Bygel-bh SUMMER’s olika delar är i polyester-polyamid-elastan med kupa i stumt charmeuse-tyg och guipure spets som ger mycket bra stöd till bysten.


Tyger & strukturer
Av de olika textilfibrerna kan man tillverka många olika tyger med olika textur och utseende. Många kvinnor älskar vardagskänslan som en bomulls bh ger, medan andra föredrar en lyxigare och elegantare look som glansiga material ger. Det finns idag underkläder för alla smaker. Satin är exempelvis ett tätt vävt tyg med glansig framsida och matt baksida. Det kan vara tillverkat av flera olika fibrer. Förr i tiden var siden vanligast men numera görs satin oftast i polyester när de används för underkläder.


"Många älskar vardagskänslan en bomulls bh ger, medan andra föredrar en lyxigare look från glansiga tyger."

Bh:n Rose med charmeuse i underkupan och brodyr i överkupan ger ett elegant och lyxigt intryck.


Charmeuse är ett satinvävt stumt tyg med halvglansig utsida och matt insida. Det känns behagligt att bära mot huden och texturen tillför en exklusiv känsla till plagget. Perfekt att använda i kupor då den stumma och stabila kvalitén ger bra stöd. Charmeuse var traditionellt gjord av silke men numera är det vanligtvis tillverkat av polyesterfiber.

Bodyn Hold Me tillverkad av lövmönstrad, stickad jacquard och blomstermönstrad spets. Både spets och jacquard är i mjuk polyamid-elastan.


Jacquard är alltid mönstrat men mönstret är inte tryckt utan ingår i själva väven. Jacquard är en teknik och kan tillverkas av nästan vilket garn som helst, som exempelvis bomull, siden, polyester och akryl. Jacquard kan vävas med olika färgade trådar så att de bildar ett mönster eller så kan det göras med en enda färg och då bilda ett mönster som blir ”upphöjt”.

Basic trosa med härlig microfiberkvalité i polyester-polyamid-elastan mix.


Underkläder tillverkade av microfiber är lätta, följsamma och ger en mycket mjuk känsla mot kroppen. Mikrofiber är en ultrafin syntetfiber som är finare än 1 denier. Microfiberkvalité är vanligtvis tillverkad av polyester eller polyamid. Trosor i microkvalité ger en känsla av en andra hud.

Mesh kan även vara mönstrad som denna vi använt i vår sport-bh Exhale.


I ryggar på bh är det vanligt att man använder ett elastiskt nätmaterial, även kallat mesh. Det finns många olika typer av mesh, en del kraftigare och en del mjukare. Mesh har en fräsch och luftig känsla. Det är vanligt att använda mesh i sport-bh samt i ryggen på vanliga bh:ar. Den mesh som används i sport-bh binder inte fukt. Ett annat typ av nätmaterial är powernet som är vanligt att fodra underkläder och badplagg med för att ge förstärkning. Populärt som förstärkning i exempelvis frampanelen på en body eller framstycket på en trosgördel.

Confident t-shirt-bh med kupa i spacermaterial.


Ett av de mest spännande och mångsidiga materialen är Spacer, en lättviktigt och luftig vaddering i tre lager. Det mellersta lagret har luftfickor som tillåter att luft cirkulerar. De yttersta lagren transporterar fukt och värme bort från kroppen. En bh med spacer-material i kupan ger bra stöd, form och en sval känsla. Spacertyg som används för underkläder är ofta tillverkat i polyamid-polyester-mix.


Ett annat bra funktionsmaterial för underkläder är Keep Fresh, ett slätt och följsamt tyg av polyamid-elastan och som är väldigt behagligt att bära direkt mot huden. Det andas och transporterar bort fukt utan att kännas blött vilket gör det perfekt att använda både i vardagsunderkläder och sport-bh.


VILKET MATERIAL ÄR BÄST?
Vilket material som passar dina behov bäst vet bara du. Det bästa råd vi kan ge är att inte nöja sig dig med låg kvalité på dina underkläder, för då får du bara glädje av dem under kort tid eftersom de kommer slitas ut i förtid. Det är stor skillnad på exempelvis syntetiska kvalitéer sinsemellan. På Miss Mary handplockar vi material från de främsta materialleverantörer inom underklädesmarknaden och vi utför alltid rigorösa kvalitetstester på färdigsydda provplagg från designavdelningen för att se hur materialen beter sig tillsammans efter tvätt och flitigt användande. Det händer ofta att vi ratar material som inte håller standarden. I över 60 år har vi testat olika typer av material och uppdaterar vårt sortiment kontinuerligt och behåller endast de produkter som säljer bra för att kunna erbjuda ett så attraktivt sortiment som möjligt.


Vår kundtjänst svarar gärna på frågor om du undrar något om vårt sortiment eller har frågor om bh storlek eller passform. Vi tar gärna emot feedback, ris som ros, så att vi kan fortsätta erbjuda det sortiment och den kvalité våra kunder älskar.

You may also like