Knepen som gör att du hittar den perfekta bh:n till den tunga bysten!

12 Jul 2019 09:17
Annica Svensson

Långt ifrån alla bh ger bra stöd. Ju större kupstorlek och ju tyngre byst man har desto svårare är det att hitta den optimala bh:n. Men det finns knep du kan ta till. Vi går genom vad du behöver tänka på när du ska köpa en bh till den större och tyngre bysten.


”En bh ska kännas bekväm oavsett byststorlek.”


En stor byst väger! En riktigt stor byst kan väga hela 4 kg och därför krävs en bra och stabil bh som kan hjälpa till att lyfta och stödja bysten för att avlasta rygg och nacke. Detta ställer krav på din bh men flera faktorer avgör hur mycket stöd en bh kan erbjuda. Det är inte helt ovanligt att kvinnor med tung byst först och främst tittar på axelbanden, huruvida de är breda eller inte. Därefter tittar de om modellen finns i deras kupstorlek och gör den det så köper de bh:n. Men det är faktiskt inte axelbanden man kanske främst behöver titta på när man väljer en ny bh. De spelar en roll men det är en mindre viktig roll än många kvinnor tror.

”En stor byst behöver en stadig bh”


En bh som är speciellt tillverkad för tung byst har många egenskaper som hjälper till att lyfta bysten. Det absolut viktigaste är hur bh:n sitter runt din rygg, vilket material bh:n är gjord i samt kombinationen av flera egenskaper. Låt oss börja med ryggen.


Ryggbandet är viktigast för stödet


Ryggen står för den största delen av stödet en bh ger till din byst. Just därför är det bra att satsa på en modell som har en bred stadig rygg samt breda sidor. Hak-och-hyskknäppningen i ryggen bör vara minst tre i höjdled.

”En bred och stadig rygg ger stöd till hela bysten"


Bh:n ska sitta hårt runt kroppen för att ge optimalt stöd, men aldrig så hårt att den blir obekväm eller gör ont och lämnar märken. Ju bredare rygg desto mer yta att fördela stödet över och desto mindre kommer bh:n att skära in. Föredrar du bh med spets så se till att spetsen inte är för tunn eller skör. Om den är väldigt tunn så är det bra om den är fodrad för att ge extra stabilitet.


Det är skillnad på kupa och kupa


Den bäst lämpade kupan till en tung byst är en helkupa eftersom den fångar in hela bysten och känslan av att brösten ska rymma när man böjer sig fram blir mindre. Välj därför gärna en helkupa för en säker och bekväm känsla hela dagen. Men än viktigare är materialet. En kupa som är tillverkad i ett stumt material förhindrar att bystens tyngd töjer ut tyget efter en tids användande. Ett stumt material behöver inte vara helstumt, men det bör inte vara stretchigt i båda riktningarna. Känn och dra lite på materialet för att bilda dig en uppfattning. Helstumma material är inte alltid jättekomfortabla. På en kupa som är ihopsydd av flera delar är ibland töjbarheten lagd åt olika håll på de olika kupdelarna, exempelvis kan underkupan ha vertikal stretch och kupsidan ha horisontell stretch (eller vara lagd på snedden). Att variera stretchriktningen på detta sätt jämfört med att bara lägga den åt en riktning ger extra stabilitet och utrymme för storleksflexibilitet. Om allt material i kupan inte är töjbart i nedåtgående riktning utan också i horisontellriktning blir bystens tyngd bättre fördelad. Det varierar mellan olika kupskärningar och modeller.


”Titta på materialet i kupan när du väljer din bh ”

En bh med helkupa i stumt material ger bysten extra support. På bilden visas bh:n Cotton Dots som också har extra lyftstöd i underkupan.


Det finns kupor där underdelen av kupan är stum medan den översta delen är tillverkad i stretchspets. Den elastiska delen kommer anpassa sig till bysten, vilket är bra om du exempelvis har lite osymmetriska bröst eller om du ligger mellan två kupstorlekar.


Ett annat tips är att välja en kupa med vaddering. Det finns både helvadderade kupor eller kupor där bara underdelen är vadderad. Till skillnad mot vad många tror är inte vadderade kupor till för att ge ökad volym till bysten, utan snarare för att skapare en fastare form och ett stabilare stöd. Är du ute efter att öka volymen välj istället en push-up bh som har kuddar i nederdelen av kupan eller en maximizer som ibland kan ha en vaddering på omkring 1-2 centimeter och ibland till och med ännu tjockare.

”Vadderingen på en kupa är ofta bara några millimeter tjock och ökar därför inte omfånget”


Den vanligaste materialet som används i en klassiskt vadderad kupa är ett tunt skumlager som inte ens är 3 mm tjockt. Det är den typen som bland annat Miss Mary använder. Det är tillräckligt för att ge stöd och avlastning men ökar inte omfånget. Det känns lätt och behagligt och är samma typ som används i de breda och vadderade komfortaxelbanden.


Om du hellre föredrar en ovadderad kupa i elastiskt material välj gärna en modell som är fodrad. Det kan vara ett bra alternativ om du exempelvis vill ha en bh i spets. Precis som med vadderingen finns här modeller där hela kupan eller bara underkupan är fodrad.


Välj en kupa med lyftstöd eller sidostöd


I vissa kupor finns ett separat lyftstöd i underkupan som hjälper att lyfta bysten, det är en vadderad panel eller slinga som ligger längs med underkupan och hindrar att bysten töjer kupan nedåt. Det är skillnad på lyft och stöd. Stödet gör att bh:n hålls fast mot kroppen och därmed ”skumpar” mindre när du rör dig. Lyft gör att bysten lyfts uppåt och ger en snygg siluett samtidigt som du slipper besväras av att bysten ligger mot magen och det blir varmt och obehagligt.

”Kupor med extra lyftstöd hjälper att hissa upp en tyngre byst”


Om du har en bred byst eller har brösten placerade långt isär och vill samla ihop bysten genom att lyfta fram den mot mitten är bh med sidostöd ett bra alternativ. Sidostöd är en konstruktion som sitter i kupornas yttersida för att förstärka stödet och hindra att bysten ”faller” ut mot sidorna och armhålan. Detta underlättar exempelvis vid vanliga dagliga aktiviteter och armrörelser men ger också ett slankare intryck då bysten blir mindre bred. Det finns ovadderat sidostöd och vadderat sidostöd. Det vadderade sidostödet ökar inte volymen, men ger kraftigare effekt än den ovadderade varianten.


”Sidostöd centrerar bysten mot mitten”

Teckningen till höger visar effekten sidostödet får på bysten. Har man en stor byst eller brösten brett isär hjälper sidostöd att centrera bysten så att den inte flyter ut mot sidorna och är i vägen vid armrörelser.


Bygeln lyfter och fördelar vikten


Även bh med bygel är att rekommendera då bygeln erbjuder ett mycket bra stöd och hjälper till att lyfta upp bysten. Bygeln sprider vidare vikten och fördelar ut den till bh:ns sidor. Ju högre bygeln går upp i sidan och mellan bysten desto mer yta har den att sprida stödet på. Bygeln ser också till att separera bysten tack vare att byglarna hjälper till att hålla bh:n platt mot bröstkorgen. Har du rätt storlek och modell är bygel aldrig obekvämt. Läs mer här om vad du behöver tänka på för att en bygel bh ska sitta så bra som möjligt.

”Bygeln sprider och omfördelar bystens tyngd”


Glöm inte av axelbanden


Även om det främst är bandet runt ryggen som ska hålla bh:n på plats är axelbanden också viktiga, även om axelbandens funktion faktiskt främst är att hålla kupan mot din kropp. Föreställ dig ett par skor med snörning. Snörningen gör att skorna sitter bättre men är skorna i fel storlek spelar det inte roll. Axelbanden står för cirka 20% av bh:ns stöd. Har du stor byst välj gärna breda axelband för att avlasta dina axlar. Många av våra bh modeller finns med vadderade axelband som ökar komforten och är skonsamma mot axlarna. De flesta av våra komfortaxelband är inte helstumma utan en liten del av axelbandet i ryggen brukar vara stretchigt så att det ska underlätta vid rörelse.


”Axelbanden står för max 20% av bh:ns stöd”

Till vänster: Breda och vadderade komfortaxelband avlastar. På bilden visas Amsterdam bygel bh


Till höger: Confident bygel bh har axelband som kan hakas ihop i ryggen och hjälper till att omfördela vikten.


Vissa bh modeller har också axelband som kan ta ur fästena och koppla om i kors i ryggen. Det finns även axelband som har en liten krok eller spänne som gör att man kan haka ihop dem i ryggen. Se bild ovan. Att ha möjlighet att variera axelbanden på detta vis avlastar axlarna då du omfördelar tyngden.


Självklart behöver man inte hitta en bh med alla dessa egenskaper för att den ska ge stöd, men ju fler rätt desto bättre. Det är heller inte bara stor och tung byst som behöver stöd, även en liten byst som inte är fast behöver extra stöd. Det sitter inte i storleken eller volymen. Ta hand om din byst hur den än är formad.

You may also like