100 dagars öppet köp
Hemligheterna som avslöjar vilken form bysten får av BH:n
En del bh-kupor formar bysten spetsiga, medan andra formar dem runda, men hur kan man veta vad som gör vad? Här är knepen du behöver veta för att avgöra hur bh:n kommer forma din byst innan du ens provat den.
Har du varit med om att du provat en bh, den passar perfekt och ser jättebra ut, ända tills du sätter på dig en tröja ovanpå. Helt plötsligt ser inte bh:n alls så bra ut längre. Det är kanske först när man är påklädd som man verkligen lägger märke till själva siluetten och då kan det i värsta fall bli en rejäl överraskning! Brösten pekar helt åt ett annat håll än vad du var van vid eller så sitter de i en annan höjd än du tänkt dig. Kanske ville du ha en naturlig spetsig form men så ser de istället plattare ut. Eller kanske ville du ha en rund siluett och istället ser de ut som strutar. Siluetten skiljer sig verkligen från bh till bh. Och preferenserna är väldigt individuella från kvinna till kvinna. Vi alla är vi ute efter olika saker när vi väljer en bh.
”De skickligaste direktriserna kombinerar flera knep när de ska skapa en viss bh-siluett.”
Vilka egenskaper påverkar formen?
Vad är det då för egenskaper på en bh som påverkar formen? Kupsömmar och material är två viktiga faktorer, men det finns också många andra saker som styr. En skicklig direktris och designer kombinerar ofta flera knep när de ska skapa en viss siluett. Innan du bestämmer dig för vilken bh du ska köpa nästa gång, här är insiderknepen som ger en indikation om hur bh:n kommer sitta på din byst.
Bygel
En bygel påverkar formen mer än man kanske tror. Den lyfter bysten mer än vad en bygelfri bh gör. Detta påverkar förstås profilen. Har du på dig en korrekt storlek på din bygel bh ska bygeln separera bysten genom att ligga tätt mot kroppen mellan brösten. Detta ger varje enskilt bröst optimalt stöd och det förhindrar också att en limpa eller en så kallad ”uniboob” uppstår. Hur högt bygeln går upp mellan brösten påverkar också formen.
Formen på själva bygel kan variera från att se ut som ett ”U” till att se ut som ett ”J” på en väldigt urringad bh, så kallad plunge bh. Höga byglar separerar förstås ännu mer. Här på Miss Mary använder vi främst byglar i tre höjder, varav den mellersta är den som är vanligast. Det skiljer cirka 2 cm mellan varje höjd.
”Vill du pusha ihop eller samla ihop bysten använd en lägre bygel.”
Byglar går olika högt mellan bysten. Till vänster FLORAL SUN med vår lägsta bygel och till höger visas STAR med vår högsta bygel.
Bygelhöjden är en preferens på vad man föredrar. Vill du verkligen pusha ihop eller samla ihop bysten, använd en lägre bygel, men vill du ha maximalt med stöd och täckning använd en högre. Brukar du ha problem med att bygel-ändarna petar in i bröstbenet, testa en lägre bygel. Har du brösten väldigt tätt placerade så kan man ibland uppleva att byglarna tvingar isär brösten när den separerar dem, pröva då en bh med lägre bygel.
Minimizer kupa
Vissa bh modeller, så kallade minimizers, har grundare kupor än vanliga bh:ar. Kupan på en minimizer skapar en ”plattare” profil. Bygeln som används i bh:n är en storlek större än den som används i en andra modeller. Detta i kombination med en grundare kupform, gör att kupan behåller samma volym men fördelar bysten över en större yta på kroppen. Intrycket av att bysten är mindre än vad den är. En minimizer bh passar också för kvinnor som har bredare byst eller mindre djup byst.
Till vänster, LACE ALL OVER minimizer bh som ger en plattare bystform. Till höger visas, en bh med formpressad kupa.
Formpressad kupa
En formpressad kupa är i regel rund, men inte alltid. Det beror på hur gjutformen ser ut som tyget formpressas efter. Saknar kupan vaddering eller foder och är tillverkad i elastiskt tyg kommer kupan anpassa sig efter din egen bysts naturliga form. För att få helt rund form behöver tyget förstärkas med en lätt vaddering på omkring 3 mm. Detta kallas contour kupa. Det vill säga den formar din byst istället för tvärtom. Dessa kupor är oftast runda och ger också väldigt bra lyft då vadderingen är stum och inte kan tänja ut sig.
”En contour-kupa formar dina byst, istället för tvärtom.”
3-delad kupa
Ju fler sömmar en kupa innehåller desto mer kan direktrisen styra formen på den färdiga kupan. Man har helt enkelt fler möjligheter att påverka eftersom man har fler mönsterdelar att jobba utifrån. En tredelad kupa kan se ut på många olika sätt. En klassisk skärning är tulpanskärning som syns i bilden nedan. Denna skärning ger en rund form.
Bh:n AMSTERDAM har tredelad kupa med klassisk tulpanskärning. På bilen syns det även att kupan har ett sidostöd i ytterkanten. Till höger visas BRODERIE ANGLAISE.
Ibland är gränsen luddig vad som räknas som en tredelad eller tvådelad kupa. Det finns så många olika sätt att göra skärningen på. Vissa kupor har två parallella sömmar (se BRODERIE ANGLAISE ovan) och är tekniskt sett gjord i tre delar men är kanske inte den första skärningen man tänker på när man hör tredelad skärning. Beroende på hur delarna är ritade brukar ibland denna typ av kupa räknas som tvådelad. Tjusningen med bh är att den kan designas på otroligt många sätt!
2-delad kupa
En tvådelad kupa är som namnet låter en kupa som är ihopsydd av två olika mönsterdelar. Själva sömmen kan ligga i nästan vilken riktning som helst, vanligt är snett längsgående som på vår JOY bygel bh (se bild nedan till vänster).
”Tjusningen med bh är att den kan designas på otroligt många sätt!”
Till vänster: Exempel på kupa med tvådelad skärning. På bilden visas JOY. Till höger syns QUEEN som har tvådelad elastisk kupa med extra topsektion och vadderat lyftstöd.
Skärningen som syns på vår bygelfria QUEEN (se exempel ovan till höger) är också tvådelad men är förlängd upptill och i mitten med ytterligare en del i elastiskt nät. Precis som på andra kupor är det inte bara mönsterdelarna som påverkar formen utan även materialet, det vill säga huruvida det är elastiskt eller stumt samt om det är fodrat eller vadderat.
2-delad kupa med sidsektion
Vissa kupor kan vara svårbestämda huruvida de är tvådelade eller har fler delar. En vanlig sådan skärning är tvådelade kupor med en extra sidsektion. På bilden nedan till vänster syns en typisk sådan där kupans sida och bh:ns sida bildas av ett enda stycke. Om du jämför med bh:n till höger i bilden syns skillnaden tydligare på vad som är kupa och vad som är bh:ns sida eftersom bh:n har en bygel som tydligt ”avdelar”.
Till vänster: COTTON TWIRLS med tvådelad kupa och sidsektion. Denna sidsektion utgör även bh:ns sida och täcker ett utrymme utanför själva kupan. Till höger: JACQUARD & LACE bygel bh med tvådelad kupa med sidsektion som går upp längs axelbandet.
På båda dessa modeller går axelbandet ner i kupan och utgör själva kupsidan. Gränsen blir därför ganska luddig på vad som bildar kupa och inte. Man brukar därför kalla denna typ av skärning 2-delad kupa med extra sidsektion.
Riktningen på sömmen
En rak vertikal söm tvärs över kupan var vanligt på 50- och 60-talet. Idag finns det många typer av skärningar. Ju mer vertikal sömmen är desto mer projicerar den bröstet framåt. En horisontell söm arbetar mer på att lyfta bysten uppåt.
”Ju mer vertikal sömmen är desto mer projicerar den bröstet framåt. En horisontell söm arbetar mer på att lyfta bysten uppåt.”
Men detta är bara en indikation och inte hela sanningen, eftersom andra faktorer som exempelvis materialet också spelar roll. Påfrestningen på tyget är som starkast i mitten på kupan där sömmen oftast är placerad. Kupsömmar förstärks oftast med ett band på insidan. För att undvika att känna sömmar kan man fodra eller vaddera kupan.
Sidostöd
Sidostöd i kupan hindrar att brösten ”flyter ut” mot armhålan. Den samlar istället ihop brösten och för samman dem mot mitten. Det ger en mer ”slimmad” siluett om man betraktar sig själv rakt framifrån i spegeln. Man brukar kalla detta för att bh:n centrerar bysten.
LOVELY LACE bh utan bygel har vadderat sidostöd i kupan som hjälper till att centrera bysten.
Sidostödet kan bestå av ett extra lager tyg (ovadderat sidostöd) eller en vadderad panel (vadderat sidostöd) som ligger i kupans yttersida.
Delvis vadderad
En delvis vadderad eller helvadderad kupa erbjuder också extra stöd till bysten. Om vadderingen sitter i sidan (sidostöd) centrerar den bysten. Sitter den i nederdelen av kupan byggs stödet underifrån och ger bysten ett extra lyft uppåt. Den hindrar också bystens tyngd från att töja ut kupan nedåt. Denna förstärkning kan vara bra om man har extra tung byst eller om man har en hängigare byst oavsett storlek.
Från vänster: Bygelfria GRACE med vadderat lyftstöd i underkupan, MEADOW DREAMS med tunn vaddering över hela kupan, så kallad helvaddering.
Vaddering
En helvadderad kupa innebär att hela kupan är lätt vadderad som exempelvis MEADOW DREAMS som syns i bilden ovan. Vaddering som används i de flesta bh:ar på marknaden idag, inkluderat hos oss, är omkring 3 mm tjock. Kraftig nog för att ge stadga men tunn nog för att inte ge intryck av att bysten blir större. När en kupa är helvadderad blir kupan stum och definierar bystformen. Det blir en så kallad contour kupa. Nästan alltid skapar den en naturlig rund form, men formen kan variera beroende på hur den är sydd. Är den formpressad blir den nästan uteslutande alltid rund.
Stum kupa
Är kupan i stumt tyg kommer denna inte anpassa sig efter din byst. Fördelen med en stum kupa är att den ger bättre lyft och brösten kommer inte töja ut tyget efter tid, men nackdelen är att det inte finns något spelutrymme i storleksflexibilitet. Fyller brösten inte ut kuporna kan rynkor uppstå. Det kan hända om du har olika stora bröst eller om bysten är mindre fylliga upptill.
Till vänster syns bygel bh:n COTTON DOTS som ger en spetsig form tack vare tvådelad kupskärning i helstumt material. LACE VISION har en elastisk tvådelad kupa och ger en rundare form. Materialet är fodrat för extra stabilitet.
Elastisk kupa
Ett elastiskt tyg ger inte lika bra stöd eller lyft som ett stumt tyg men det känns ofta bekvämare. Det ger också mer spelrum för storleksanpassning. Det är vanligt med stretchspets i exempelvis toppkupan så att det kan töjas sig något efter bröstens form. Perfekt om du har olika storlek på bysten, om du upplever att din byst brukar ändra storlek beroende på var du är i månaden, eller om du går upp eller ner i vikt. Då materialet anpassar sig efter bysten uppstår färre rynkor.
”Kupformen anpassar sig efter kroppsvärmen.”
Tidens påverkan
En sak som vi rekommenderar att tänka på när du provar en bh för första gången är att känna på kupmaterialet och notera om det är elastiskt eller inte. Kupan kommer nämligen anpassa sig efter kroppen och kroppsvärmen. Även om du tycker att bh:n är lite spetsig till en början kommer den ge med sig och bli lite rundare efter tid. Så vida den inte är helt stum eller vadderad förstås.
Är du osäker på vilken bh som passar just dig och dina behov, eller vilken storlek du ska ha, kontakta gärna vår kundtjänst. De är experter på att hjälpa kvinnor över telefon, via mejl eller chatt att hitta den perfekta bh:n.
You may also like