100 dagars öppet köp
Att skapa en BH - ett besök i Miss Marys ateljé
Till skillnad mot de flesta andra textilföretag i Sverige idag har Miss Mary inte bara designavdelningen kvar på huvudkontoret utan även provsömnaden. I dagens artikel besöker vi vår bh-ateljé där vårt team arbetar för att få fram den perfekta passformen till din nästa Miss Mary bh.
Miss Marys ateljé ligger mitt i textilstaden Borås och här har vi alltid funnits sedan företaget grundades för mer än 60 år sedan. På översta våningen i Textile Fashion Center huserar vår personal i ett öppet kontorslandskap med härligt ljusinsläpp från de stora takfönstrena. En stor portion av lokalerna upptas av vår designavdelning med tillhörande bh-ateljé och det är just vad som händer på denna avdelning som vi tänker titta närmare på här.
En sneak-peak utifrån in i vår designavdelning på kontoret i Textile Fashion center i Borås.
Här arbetar våra designers och direktriser, samt två sömnadstekniker varav den ena även undervisar på Textilhögskolan i underklädessömnad. Tillsammans har dessa kvinnor över 120 års värdefull erfarenhet av bh-tillverkning. Det är spetskompetens som verkligen behövs då bh är väldigt speciellt att designa och tillverka jämfört med de flesta andra plagg. I en serie av artiklar kommer vi berätta mer om konsten att tillverka bh och dela med oss av våra yrkeshemligheter. Först ut är designen, direktrisens och provsömnadens viktiga roll i det hela.
”Designavdelningen har 120 års specialistkompetensinom bh-tillverkning”
Magin utifrån en designers vision och en direktris teknik
En designer ansvarar för att ha koll på trender och färger, väljer material och skapar en sammanhängande kollektion genom att skissa plaggen. Materialvalet är oerhört viktigt när det gäller både passform och vad bh:n klarar av att ge för stöd. Designerns vision verkställs sedan av direktrisen som är länken mellan design och produktion. Direktrisen ritar själva mönstret och konstruktionen av bh:n.
På Miss Mary har rollerna som designer och direktris tidigare varit separerade, men sedan några år är de integrerade. Våra designers arbetar även som direktriser och ansvarar för hela kedjan från skiss till slutlig passform. Detta göra att de tekniska kraven som ställs på våra designers är omfattande och det är där deras mångåriga specialistkompetens inom bh verkligen spelar roll.
”Att tillverka bh är ett precisionsarbete och varje bh kräver handpåläggning.”
Inför vissa kollektioner har vi använt oss av en gästdesigner, som exempelvis när Lars Wallin designade den första kollektionen för vår exklusiva underklädesserie Visionary. Efter att Lars skapat designen och valt material har våra direktriser sedan gjort mönsterkonstruktionen, ansvarat för passform och den kanske mest tidskrävande processen i hela kedjan; graderingen. Vad innebär då gradering?
”Våra designers arbetar även som direktriser och ansvarar för hela kedjan från skiss till slutlig passform.”
Här ser vi Marie-Louise som arbetar som direktris och designer göra en läggskiss i datorn.
Ett minutiöst hantverk
Efter att direktrisen gjort mönstret måste hon gradera detta, det vill säga anpassa mönstret till alla övriga storlekar som bh:n skall tillverkas i. Eftersom en bh har dubbelt storleksystem (varje omkretsstorlek har flera kupstorlekar) resulterar detta i att en bh finns i otroligt många storlekar jämfört med exempelvis en klänning, jacka eller ett linne. Det är faktiskt inte helt ovanligt att en bh kan finnas i 75 storlekar!
En mycket skicklig direktris kan gradera bh:n så att passformen blir lika bra i alla storlekar vare sig man har små bröst eller stora, och vare sig man är smal kring ryggen eller bred. Hon bedömer om materialet håller även för stora storlekar, hur mycket det kommer att töja sig när materialet är elastiskt och om det behövs smalare eller bredare axelband med mera.
”En mycket skicklig direktris kan gradera en bh så att passformen blir lika bra i alla storlekar”
Beroende på hur bh:n är designad kan graderingen ibland gå effektivt och smidigt men ibland visar sig en del modeller vara väldigt komplicerade vilket kan resultera i att man får starta om helt från början! I värsta fall får man göra om från början flera gånger. Ibland kan man även råka ut för tillfällen där man hittat ett fantastiskt material man vill använda på en kommande bh som man ritat och vill ha i exempelvis H-kupa. Samtidigt vet man att material man så gärna vill använda inte kommer hålla för en så stor kupstorlek. Då har man två val – att behålla materialet men göra mindre storleksspann, eller att behålla modellen men använda annat material.
”Om en bh har 75 storlekar behöver 2400 mönsterdelar ritas”
En bygel-bh i standardutförande kan bestå av cirka 35 delar och alla dessa delar måste anpassas för varje storlek. Om en bh kommer finnas i 75 storlekar innebär detta att 2400 delar behöver graderas. Även om detta görs i ett graderingsprogram är det inget som sker per automatik i programmet, utan varje kurva och mönsterdel ritas manuellt. Detta är den mest tidskrävande processen på designavdelningen. Kvalitet tar tid.
”För att ha optimal kontroll över passformen utför våra direktriser all gradering inhouse”
Inte som alla andra
Hur man väljer att göra gradering och mönsterkonstruktion skiljer sig väldigt mycket åt bland företagen i klädbranschen. Vissa företag har designers som gör plaggskisser och sedan låter de en extern fabrik eller leverantör ta hand om mönsterkonstruktionen, graderingen och måttlistorna. Andra företag designar och ritar mönstret själva i en storlek men låter sedan någon annan göra graderingen. Det vanligaste när det gäller bh är att graderingen görs på varannan storlek och att man låter datorn räkna ut mellanskillnaden. Kvaliten på graderingen är avgörande för hur bra en bh kommer sitta i alla storlekar. Det är en stor skillnad mellan billigare märken och kvalitets-bh:ar. På Miss Mary graderar vi varje storlek med mycket noggrannhet. Det får ta den tid det tar för att bli rätt.
”Den senaste tekniken underlättar men kan aldrig ersätta manuellt arbete”
Vi har också valt att behålla hela processen i vår egen bh-ateljé så att vi har största möjliga kontroll i alla steg. Våra designers, direktriser och sömnadstekniker arbetar nära tillsammans för att vara säkra på att alla våra plagg verkligen sitter som de ska och känns bekväma att bära i alla storlekar..
Mönstret till en bh är utskuret i hårdpapp och läses in i datorn.
Provsömnaden i ateljén i Borås
Idag är det mycket ovanligt att ett konfektionsföretag har provsömnaden kvar i Sverige. På 90-talet flyttade många företag sin provsömnad utomlands. Här sticker Miss Mary ut och det är vi verkligen stolta över!
En klassisk industrisymaskin som används för vanlig raksöm.
Vår bh-ateljé på designavdelningen är fullutrustad med alla typer av maskiner som krävs för att sy alla specialsömmarna på en bh – från vanlig raksöm till flatsöm, från trestegs zig-zag till fransk over lock, från täcksöm till passpoal och många fler. En vanlig bh har cirka 60 sömmar och det ingår 65 olika moment för att sätta ihop alla delarna. Bygeln träs exempelvis in för hand i bygelbandet.
”En sömnadstekniker som Eivor, som har 20 års erfarenhet av att sy bh, är en ovärderlig tillgång för ett företag”
Efter att mönstret ritats skriver direktrisen ut mönstret och skär till tyget efter mönsterdelarna. Direktrisen gör även en läggskiss, det vill säga planerar hur de individuella mönsterdelarna ska placeras på tyget för att det ska gå åt så lite material som möjligt. Ju mindre materialspill desto bättre. I vår ateljé syr sedan våra sömnadstekniker Eivor och Marie prover av alla nya bh modeller och jobbar med direktriserna för att justera och förbättra under hela processen. Vi börjar med att sy upp en bh i en b-kupa och kontrollerar att denna sitter bra. Sedan syr vi upp en C-kupa och så vidare uppåt i storlekar.
”En enda bh har cirka 60 sömmar och det ingår 65 olika moment för att sätta ihop alla delarna”
Konsten att veta att bh:n sitter rätt
För att en bh ska få optimal passform räcker inte prova på en provdocka utan vi behöver testa på en riktig kropp så att vi kan se hur den sitter och känns samt fungerar i rörelse. Vi ringer därför in kvinnor i olika storlekar som kommer till vår ateljé för avprovning. Vi får ofta sy upp en modell flera gånger efter avprovning för att verkligen få den att sitta perfekt i alla lägen. När man graderar mellan små och stora kupor kan mycket skilja på vägen. B-kupa och en H-kupa ställer väldigt olika krav på konstruktion och material.
För att allt ska fungera så bra som möjligt måste alla på designavdelningen jobba tätt, tätt tillsammans. Alla är beroende av varandra och av testgruppen med kvinnor. Det gäller också att direktriserna synkar sina jobb sinsemellan och ligger någorlunda lika i passformsarbetet så att när provmodellerna kommer till ateljén finns det flera bh modeller från kollektionen att prova. Hela denna process fram och tillbaka pågår under lång tid.
”Vi har finslipat och testat vår metod och designprocess under 60 år”
När vi är klara med bh modellerna i alla storlekar skickar vi ett perfekt, exakt sytt plagg i en viss storlek samt mönster och beskrivande dokument till vår fabrik. Efter att ett exemplar av varje storlek är uppsytt åker en sömnadstekniker tillsammans med vår materialinköpare och kvalitetstekniker dit för att gå genom alla proverna tillsammans med våra kollegor på fabriken. Alla storlekar avprovas och mäts för att se att de stämmer med måttlistorna och inte avviker. Detta är väldigt viktigt då våra produkter säljs online. Kunden måste kunna lita på storlekstabellerna.
Att vi avprovar ytterligare en gång i det här skedet ger oss en till möjlighet att verkligen se till att plagget du får hem blir helt rätt. Det har faktiskt hänt att vi har stoppat vissa bh modeller och skjutit upp dem till nästa kollektionslansering för att vi vill hinna arbeta ännu mer med passformen.
…Och vad händer sen då??
Flera avprovningar och mätningar är inte tillräckligt. För att försäkra sig om bästa kvalité använder vi oss av en testpanel med ett dussin kvinnor som får använda och provgå ett uppsytt provplagg under flera veckor, så vi kan vara säkra på att materialen håller och t.ex. inte noppar sig eller blir fula, att bh:n inte börjar skava eller dra snett.
”En testpanel provgår alltid en bh innan den sätts i produktion.”
Plagget tvättas även många gånger. Därefter går vi igenom i ett avslutande kollektionsmöte om vad alla tyckte om alla bh modeller. Vi gör eventuella sista ändringar innan vi trycker på knappen för att starta den fullskaliga produktionen.
Varje Miss Mary bh modell du köpt de senaste åren har gått genom dessa kvinnors händer.
Från vänster Anne (designer/direktris), Marie-Louise (designer/direktris), Eivor (sömnadstekniker),
Marie (sömnadstekniker), Ing-Marie (designer/direktris).
Genom denna designprocess som vi finslipat under mer än 60 år har vi utvecklat en metod som gör att vi minskar felmarginalen så mycket det bara går. För oss är kvalité mer än bara ett ord vi säger för att det ska låta bra. Vi har integrerat det i hela tillverkningsprocessen. Det är inte för inte vi har valt att ha så många steg och har kvar gradering och provsömnad i Borås. Men självklart är ingen helt perfekt, så om du någon gång skulle upptäcka att du inte är nöjd med din Miss Mary produkt önskar vi verkligen att du kontaktar vår kundtjänst så att vi får möjlighet att hjälpa dig. Du har alltid 100-dagars bytesrätt och öppet köp. All återkoppling och feedback, både ris och ros, hjälper oss att skapa din perfekta bh.
I framtida artiklar kommer vi berätta mer om själva processen hur vi konstruerar en bh så titta gärna tillbaka till bloggen snart igen. Berätta gärna i kommentarsfältet om det finns något du alltid velat veta om underkläder och som du önskar att vi ska ta upp i bloggen. Vi ses snart igen.
You may also like